Äppelcheesecake med kolasås! Ett härligt Cheesecake recept av Malin som bloggar på Get it on! Prova hennes cheesecake recept!
Ingredienser
Ingredienser
Botten
200 g digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smörFyllning
600 g cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1¾ dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl crème fraiche
200 g digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smörFyllning
600 g cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1¾ dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl crème fraiche
6 dl skalade, tunt skivade äpplen (2 normalstora äpplen)
¾ dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 dl grovhackade valnötter
Kolasås
2½ dl ljust muscovadosocker
2 msk maizena
1 dl vatten
1½ dl kaffegrädde
½ dl ljus sirap
2 msk smör
- Börja med att placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen (för ångans skull) och placera ett ugnsgaller över, i mitten av ugnen.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
- Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
- Fortsätt med fyllningen. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen ett i taget och vispa i ca 1 minut efter varje ägg. Rör till sist i crème fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelskivorna i en påse tillsammans med socker och kanel. Skaka runt. Fördela äppelskivorna ovanpå kakan och strö över valnötterna.
- Grädda kakan i 60 minuter eller tills den precis har stelnat i mitten. Skaka lite på formen för att kontrollera fastheten.
- Ta ut och låt svalna. Ställ i kylskåpet över natten.
- Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en kniv. Låt kakan glida över på ett serveringsfat.
- Gör kolasåsen genom att blanda socker och maizena. Tillsätt de övriga ingredienserna och koka alltsammans i 5 minuter eller tills såsen tjocknar. Ringla den över kakan och ställ kallt.
- Koka en kanna kaffe och servera kakan. Ät och njut.