Äppelcheesecake med kolasås

Äppelcheesecake med kolasås! Ett härligt Cheesecake recept av Malin som bloggar på Get it on! Prova hennes cheesecake recept!
Ingredienser

Botten
200 g digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smörFyllning
600 g cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1¾ dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl crème fraiche

6 dl skalade, tunt skivade äpplen (2 normalstora äpplen)
¾ dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 dl grovhackade valnötter

Kolasås
2½ dl ljust muscovadosocker
2 msk maizena
1 dl vatten
1½ dl kaffegrädde
½ dl ljus sirap
2 msk smör

  1. Börja med att placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen (för ångans skull) och placera ett ugnsgaller över, i mitten av ugnen.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
  5. Fortsätt med fyllningen. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen ett i taget och vispa i ca 1 minut efter varje ägg. Rör till sist i crème fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelskivorna i en påse tillsammans med socker och kanel. Skaka runt. Fördela äppelskivorna ovanpå kakan och strö över valnötterna.
  6. Grädda kakan i 60 minuter eller tills den precis har stelnat i mitten. Skaka lite på formen för att kontrollera fastheten.
  7. Ta ut och låt svalna. Ställ i kylskåpet över natten.
  8. Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en kniv. Låt kakan glida över på ett serveringsfat.
  9. Gör kolasåsen genom att blanda socker och maizena. Tillsätt de övriga ingredienserna och koka alltsammans i 5 minuter eller tills såsen tjocknar. Ringla den över kakan och ställ kallt.
  10. Koka en kanna kaffe och servera kakan. Ät och njut.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Äppelcheesecake med kolasås, 6.3 out of 10 based on 6 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *